
تبصره، کابل، ۱۹ دلو ، باختر
اعلامیه اخیر امارت اسلامی که انتقال اسعار و استفاده ازپول کشور های همسایه در داد و ستد را منع اعلام کرده است، نمایانگر اراده برای تقویت اقتصاد ملی است .
مبصر آژانس باختر مینگارد؛ ریاست الوزرا شام روز گذشته، با نشر اعلامیه یی از همه تاجران، صرافان، انتقال دهندگان سنگهای قیمتی و شهروندان کشور خواسته است که حین داد وستد، از پول ملی کشور استفاده کنند٬هیچکس نمیتواند، از طریق میدان های هوایی بیش از پنجهزار دالر، و ازطریق زمین (سرحدات و مرزها) بیش از پنجصد دالر را با خود انتقال دهد٬ همچنان در اعلامیه در خصوص انتقال طلا و سنگ های قیمتی هم حرف های وجود دارد که باید از سوی شهروندان و تجار، مد نظر گرفته شود.
از متن و محتوای اعلامیه بر می آید که تصامیم تازه، در خصوص جلوگیری از انتقال اسعار به خارج کشور٬ عدم داد و ستد با واحد پولی کشور های منطقه و جلوگیری از قاچاق و انتقال غیر قانونی آثار باستانی٬ همه برای ارزش دهی به هویت ملی و ثبات اقتصاد ملی است، در حالی که امروز، برای اعمال فشار بر امارت اسلامی در افغانستان بیشتراز اقتصاد به عنوان ابزار فشار کار گرفته می شود و حد اعظم تلاش می شود که خزانه ملی و اقتصاد جمعی از وجود اسعار خارجی خالی شود، در کل باور و دیدگاه حلقه های مغرض این است که تنها با مضیقه اقتصادی می توان نظام نو بنیاد در افغانستان را تضعیف کرد٬ به همین اساس است که برنامه قاچاق اسعار از کشور سازماندهی می شود٬ ٬ دارایی های ملی افغانستان را منجمد کردند و ناهنجاری های دیگر در برابر یک ملت.
امروز ، بنیاد عرصه و تقاضا و باور مردم به دولت ها٬ ذخایر ارزی است٬ اقتصاد های قوی معمولا نرخ تبادله بهتری برای ارز های خود دارند٬ در کل پویایی هر اقتصادی وابسته به راهکاری اقتصادی و برنامه های بنیادی است.
در حالی که دروجود بی برنامه گی اقتصادی٬ اقتصاد سالم و مشروع آسیب پذیر می شود و آسیب پذیر باقی می ماند٬ بی تفاوت ماندن در برابر برنامه اغراض آمیز دیگران و استفاده از پولهای بیگانه در کشور پیامدهای منفی بسیاری دارد که فقر، شکلگیری یک سیستم نامعتبر مالی و افت اقتدار ملی از پیامدهای عمده آن خواهد بود.
امروز، ما درجهانی بسر می بریم که آشفتگی اقتصادی آن وضاحت دارد، چنین مشکلات در میان کشور های اطراف ما قابل تعریف است ٬ این کشور ها تلاش دارند، به نوعی از منجلاب اقتصادی خود را بیرون کشند٬ و تمایل شان به خرید دالر٬ و قاچاق آن بیشتر شده است و بر افغانستان تمرکز بیشتردارند٬ اهمیت ارزش دلار در جهات مختلف تعریف شده است که نیاز به توضیح ندارد، مگر درک عوامل اقتصادی افزایش ارزش دلار بسیار مهم است.
روی همین دلیل است که امارت اسلامی تصامیم تازه گرفته است که انتقال اسعار در کشور را محدود می کند و استفاده از واحد پولی همسایه گان را در کشور منع می کند، هدف این است، تا اقتصاد ملی تاثیر پذیر نباشد، برخلاف رشد پویا داشته باشد. تحلیل سیاسی