(DR)اخبارTOP(DR)(DR)تبصره و مرور بر مطبوعات

پیامد همکاری‌های ترانزیتی و تجاری، رفاه و آسایش همگانی است


تبصره کابل ۶ سنبله باختر
ازبکستان از وضعیت جاری در افغانستان راضی است، اعاده ثبات و امنیت در این کشور را عامل رشد همکاری ترانزیتی و تجاری در منطقه دانسته است.
مبصر آژانس باخترمی‌نگارد؛ نماینده ویژه رئیس‌جمهور ازبکستان برای افغانستان در دیدار خود با معین سیاسی وزارت امور خارجه امارت اسلامی بیان داشته که کشورش در سال گذشته حدود شش هزار تُن کالای تجارتی را از مسیر افغانستان به پاکستان صادر کرده است.
او با اشاره به امنیت موجود در افغانستان گفته است: تنها در سال گذشته حدود شش هزار تُن کالای تجارتی آن کشور از طریق افغانستان به پاکستان صادر شده است، کاری که در گذشته غیر ممکن تلقی می‌شد، این دیپلمات ارشد ازبکستانی در کنار تامین امنیت در افغانستان، ایجاد سهولت‌ها در امر ترانزیت در این کشور را نیز ستوده است که باعث شده روابط تجاری و اقتصادی میان کشور های منطقه رشد کند.
این که کشورهای منطقه امروز افغانستان را مکان وصل شان یافته اند و متیقن به این اند که افغانستان فرصت همکاری و همگرایی است، نه میدان تقابل و رقابت، حرف امیدوار کننده است.
امارت اسلامی همیشه تاکید بر تعامل و همکاری میان کشور های منطقه داشته است و افغانستان را چهار راه وصل آسیای جنوبی و آسیای مرکزی معرفی کرده است.
این که کشور های منطقه موضع‌گیری امارت اسلامی را در شکل گیری همکاری منطقه‌ی سودمند می‌دانند، برای گسترش همکاری امیدوار کننده است، مگر پاره‌ی از مسایل است که باید حل شود.
افغانستان در حالی که سهولت‌های زیادی را در همکاری های ترانزیتی ایجاد کرده است، خود در این خصوص با مشکلات مواجه است، تجار و صادر کنندگان افغان مشکلات و شکایت‌های خود را دارند، بخصوص در فصل جمع‌آوری میوه مشکلات ترانزیتی بیشتر می‌شود.
بار ها تعرفه گمرگی صادرات میوه از افغانستان افزایش یافته است، این مشکل بیشتر در مسیر ترانزیت جنوبی وجود داشته است در حالی که دیگران برای تجارت میان آسیای میانه و آسیای جنوبی از مسیر ترانزیتی افغانستان ذوق زده اند.
توقع این است، همانگونه که افغانستان سهم خود را در تسریع چنین همکاری‌ها ایفا کرده است، نیاز است که کشور های دیگر هم گام بردارند تا خلا های کوچک که در راه همکاری ترانزیتی وجود دارد، برطرف شود.
همکاری‌های اقتصادی و تجاری امروز حرف اول در روابط بین‌المللی است، بهتر است که کشور ها با درنظر داشت منافع همگانی و سود دسته جمعی عمل کنند، هرگاه در همکاری منطقه‌ی منافع مشخص دنبال شود و در همکار‌ی‌های ترانزیتی سود یک‌جانبه و حاشیه راندن و رقابت‌ها مدنظر باشد، مشکل است از زدودن فقر در منطقه حرف زد.
امارت اسلامی افغانستان در روابط منطقه‌ی به سود همگانی و رعایت منافع مشترک باور دارد و با همین دید برنامه‌ریزی می‌کند و در برنامه‌های دیگران مشارکت می‌ورزد.
پیامد همکاری‌های ترانزیتی و تجاری رفاه و آسایش همگانی در قبال دارد که باید همه به این‌گونه همکاری‌ها پابند بود.
تحلیل سیاسی

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا