اخباراقتصاد

ماهانه ده ها تن ماهی خالداردر درۀ آجربامیان تولید می شود

شهربامیان/ ۹ اسد/ باختر

ساحۀ سبز و خوش‌نمای درۀ آجر ولسوالی کهمرد، یکی از زیباترین نقاط  بامیان است که در موسم بهار و تابستان گواه گردشگران زیادی است.

 دریاچه‌ها و چشمه‌های طبیعی و دیدنی به زیبایی نمای این دره افزوده است.

 اقلیم مساعد و آب فراوان، این منطقه را به یکی از بهترین مکان‌ها برای پرورش ماهی سردآبی قزل‌آلا تبدیل کرده است که یکی از علاقه‌مندان آن دست به سرمایه‌گذاری بزرگی زده است.

 در دامنه‌های این دره، بزرگ‌ترین فارم تولیدی و تکثیری ماهی  قزل‌آلا ساخته شده است .

این فارم ماهانه ده ها تن ماهی تولید می کند.

 این فارم شش سال پیش توسط یکی از کهنه‌کارترین افرادی که در بخش ماهی قزل‌آلا (تروت) تجربه دارد، ساخته شده ‌است. مالک این فارم می‌گوید که سرمایه‌گذاری او به ده‌ها میلیون افغانی می‌رسد و تصمیم دارد آن را افزایش دهد و کارش را بزرگ‌تر کند.

غلام‌اکبر‌ جاهد کوله‌باری از تجربه و دانش خوبی برخورداراست و گرداننده اصلی ساخت و پیش‌برد کار این فارم است. او در چند کشور خارجی تحصیل کرده است و چند سالی می‌شود که در افغانستان کاروبارش را شروع کرده است.

جاهد به آژانس باخترگفت که فارم تولیدی و تکثیری‌اش را با سرمایۀ شخصی در سال ۱۳۹۵ ساخته است و این فارم حالا تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین مرکزهای تولیدی بهترین ماهی دنیا شده است.

او می‌گوید: «این فارم را به سرمایه‌گذاری ده‌ها میلیون افغانی جور کردیم. دارای بیست وپنج حوض و حوض‌چه است و مساحت آن به ۳۰ جریب زمین می‌رسد. هم‌چنان دارای مرکز تولید چوچه‌ماهی «هیچری» نیز است و ناب‌ترین ماهی دنیا (رنگین‌کمان) در آن تولید می‌شود.»

 در این فارم حدود ۱۰ تن مصروف کاراند و برای اولین بار تولید تخم ماهی خالدار را شروع کرده‌اند.

جاهد می‌گوید که تخم این ماهی خوش‌مزه را از دنمارک و غذای آن را از کشورهای همجوار افغانستان وارد می‌کند.

«پیش‌تر در چندین کشور  اروپایی و آسیایی کار می‌کردیم. برادرم هم در این بخش تجربه داشت و نظر به مشوره، آمدیم این فارم را جور کردیم. سال‌های قبل تصمیم گرفتیم بیاییم در وطن خود کار کنیم. دره آجر کهمرد بامیان را یکی از بهترین مناطق یافتیم و در آن سرمایه‌گذاری کردیم.»

غلام‌اکبر تأکید می‌کند که مشکل اصلی آنان رساندن غذای ماهی است، چون در افغانستان تولید نمی‌شود: «در قسمت رساندن خوراک (دانه ماهی) مشکل داریم که از بیرون وارد می‌کنیم. بندش راه‌ها، بعضی وقت‌ها مشکل‌ساز می‌شود. با شیوع ویروس کرونا و بندش راه‌ها، مشکلات بیشتر شد. اگر امکانات مساعد شود و غذای ماهی در افغانستان تولید شود، بسیار کار نیک می‌شود و این صنعت را توسعه بیشتر می‌دهیم.»

 جاهد در آینده تصمیم دارد که در مرکز بامیان نیز فارم بزرگی ایجاد کند.

در حال حاضر حاصلات این فارم در شهر نو کابل به نام «ماهی خالدار دره آجر بامیان» فروخته می‌شود. مالک این فارم می‌گوید آن‌ها دو نوع ماهی تولیدی دارند که یک نوع آن هر کیلو ۸۰۰ افغانی و نوع دیگر آن هر کیلو ۱۵۰۰ افغانی بها دارد.

او می‌افزاید که سنگین‌ترین و شاقه‌ترین کار در دنیا، صنعت ماهی‌پروری است، همین‌گونه یکی از پردرآمدترین کارهاست. او افغانستان را بستر مناسب برای کاروبار پرورش ماهی می‌داند.

ماهی قزل‌آلا یا رنگین‌کمان یکی از لذیذترین ماهیان در سطح جهان است که در سال‌های اخیر چند فارم آن در کشور ساخته شده ‌است. این ماهی به‌صورت بومی در رودخانه‌های تخار، بغلان و بدخشان یافت می‌شود و مسما به ماهی خالدار نیز است.

درحال حاضرماهی تولیدی این فارم دربامیان، به پایتخت وچهارده ولایت دیگرصادر می شود.

ماهی تولیدی فارم  قزل‌آلای بامیان ازمزۀ ویژه یی برخوردار است وخریداران زیادی در بازار های افغانستان دارد.ختم/ابوی

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا