فرهنگ

دانش: دسترسی به اطلاعات سنگ بنای پاسخگویی و شفافیت در نظام است

کابل باختر 9 جدی
اعضای جدید کمیسیون دسترسی به اطلاعات، امروز با حضور سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور معرفی شدند.
به اساس معلومات دفترمطبوعاتی ریاست جمهوری به آژانس باختر:  محفل معرفی اعضای جدید کمیسیون دسترسی به اطلاعات با اشتراک وزیر اطلاعات و فرهنگ، رئیس واعضای قبلی و فعلی کمیسیون دسترسی به اطلاعات، معاون دفتر یوناما،مسئولان و نمایندگان نهادهای دولتی و بین المللی، اعضای جامعه مدنی، فعالان رسانهای و سخنگویان ادارات دولتی در کاخ شورای وزیران برگزار شد.
دانش که در این مراسم سخن راند، از فعالیت و کاکرد اعضای پیشین کمیسیون دسترسی به اطلاعات در فراهم کردن زمینه فعالیت کمیسیون دسترسی به اطلاعات، تدوین استراتژی ملی دسترسی به اطلاعات و سهم گیری در تدوین طرح قانون جدید دسترسی به اطلاعات، قدردانی کرد.
معاون رئیس جمهور حق دسترسی به اطلاعات را یک حق اساسی و جهان شمول خواند و افزود که به همین جهت سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) با تصویب قطعنامه یی در نوامبر 2015 روز 28 سپتمبر را به عنوان روز جهانی «دسترسی آزاد به اطلاعات» نام گذاشت و از سال 2016 این روز رسما در تقویم جهانی وارد گردید.
دانش، دسترسی به اطلاعات را سنگ بنای پاسخگویی و شفافیت در ادارات خواند و تصریح کرد که در هر ادارۀ که پاسخگویی و شفافیت نباشد، فساد در آن اداره کتمان خواهد ماند. استاد دانش قانون دسترسی به اطلاعات، قانون حمایت از افشاکنندگان فساد اداری و قانون مبارزه علیه فساد اداری را مکمل همدیگر عنوان کرد و همکاری ادارات مرتبط را برای تطبیق احکام این قوانین الزامی خواند.
دانش با استناد به حکم ماده پنجاهم قانون اساسی، حق دسترسی به اطلاعات را از حقوق اساسی شهروندان کشور خوانده و آن را بخشی از حق آزادی بیان دانست  که حکومت نسبت به حمایت از آن مکلفیت قانونی دارد. مطابق مفاد این ماده قانون اساسی، شهروندان افغانستان حق دسترسی به اطلاعات از ادارات دولتی را در حدود احکام قانون دارد و این حق جز صدمه به حقوق دیگران و امنیت عامه، حدودی ندارد.
به گفته استاد دانش بدون حق دسترسی به اطلاعات، دسترسی شهروندان به حق آزادی بیان آسیب می بیند. وی آزادی بیان را یک ضرورت اساسی برای زندگی سالم و عزتمند خواند و تصریح کرد که آزادی بیان یک شعار نیست بلکه یک اصل اساسی برای زندگی سالم است. به گفته وی، بدون حق دسترسی به اطلاعات، آزادی بیان نمی تواند به صورت واقعی تجلی یابد.
معاون رئیس جمهور با اشاره به دست آورد های افغانستان در عرصه های آزادی بیان و حق دسترسی به اطلاعات و جایگاه قانون حق دسترسی به اطلاعات افغانستان در سطح جهانی، تأکید کرد که این دست آورد ها آن قدر برای جامعه افغانستان حیاتی اند که حتی در قبال صلح با مخالفان مسلح نیز قابل معامله و گذشت نیست.
استاد دانش در خصوص اهمیت قانون جدید دسترسی به اطلاعات به ماده 50 قانون اساسی به عموان اولین  گام دراین راستا اشاره کردو افزود که برای تطبیق این حکم قانون اساسی، قانون دسترسی به اطلاعات در آغاز حکومت وحدت ملی توشیح شد و در سال گذشته از نو بازنگری شد.
به گفته معاون دوم رئیس جمهور، این قانون یکی از بهترین و دموکراتیک ترین قوانین برای تضمین حق آزادی بیان و حق دسترسی به اطلاعات است. استاد دانش دانش گفت که از مزایای مهم این قانون که به دلیل آن بهترین قانون دنیا در زمینه دسترسی به اطلاعات شناخته شده، تأسیس یک کمیسیون مستقل است که باید بر چگونگی تطبیق دقیق احکام این قانون نظارت کند.
وی تأکید کرد که تمام ارزش و اعتبار قانون دسترسی به اطلاعات بستگی به همت، جرئت و شجاعت این کمیسیون دارد، اگر کمیسیون نتواند با استقلال و قاطعیت لازم عمل کند، مردم نمی توانند به حق دسترسی به اطلاعات دست پیدا کنند.
استاد دانش همکاری و تلاش مردم و جامعه مدنی ورسانه ها را نیز در خصوص تطبیق این قانون مهم و مؤثر خواند و گفت که مردم و جامعه مدنی باید این حق خود را از حکومت بخواهند. وی افزود که تطبیق این قانون نیاز به شرح و تفسیر و آموزش دارد و کمیسیون باید در همه ادارات برنامه های آموزشی برگزار کند تا همگان مکلفیت های خود و راه های تطبیق قانون را بیاموزند.
براساس حکم ریاست جمهوری، عین الدین بهادری، زهرا موسوی، حمدالله ارباب، نجیبه مرام و فضل الباری بعنوان اعضای جدید کمیسیون دسترسی به اطلاعات تعیین شده اند. نالان

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا