اقتصاد

خط آهن بین المللی آسیا” آتامراد امام نظر ترکمنستان و آقینۀ افغانستان” رسماً افتتاح گردید

کابل باختر 9 قوس
محمد اشرف غنی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان و قربانقلی بردی محمدوف رئیس جمهوری ترکمنستان، قبل از ظهر دیروز بخش نخست خط آهن بین المللی آسیا" آتامراد امام نظر ترکمنستان و آقینۀ افغانستان" را رسماً افتتاح و به بهره برداری سپردند.
به اساس معلومات دفتر سخنگوی رییس جمهور به آژانس باختر، در مراسمی که به همین مناسبت با حضور مقامات بلند پایۀ افغانستان و ترکمنستان و شمار دیگری از کشورهای منطقه در امام نظر ترکمن آباد برگزار گردیده بود، ابتدا قربانقلی بردی محمدوف رئیس جمهوری ترکمنستان طی سخنرانی گفت: امروز در مراسم مهم افتتاحیۀ کوریدور آُسیا که از طرح های مهم منطقوی می باشد، اشتراک و گردهم آمده ایم.
او گفت که امروز برای افغانستان و ترکمنستان روز خاص است و در تاریخ این کشورها ثبت خواهد شد، این طرح میتواند در توسعه و همکاری میان کشورهای منطقه کمک شایان نماید. بردی محمدوف افتتاح خط آهن مذکور را قدم نیک جهت توسعه به ویژه برای افغانستان و ترکمنستان دانست و آنرا برای دول و مردم دو کشور مبارک باد گفت.
او افزود که این راه آهن در سال 2013 با حضور سران کشورهای ترکمنستان، تاجکستان و افغانستان تهداب گذاری گردید که شامل استیشن ها و واحدهای فنی و معیشتی در مسیر خودش می باشد.
رئیس جمهوری ترکمنستان خاطر نشان کرد که خط آهن امام نظر ترکمنستان و آقینۀ افغانستان از اهمیت ویژه برخوردار است که راه کبیر ابریشم را احیا و زمینۀ های حمل و نقل منطقوی و بین المللی را فراهم می سازد.
وی افتتاح این خط آهن را دهلیز با اهمیت جهت رسیدن به آب های اروپا عنوان کرد و گفت که با بهره برداری و آغاز کار این خط آهن، همکاری های تجارتی، اقتصادی و توسعه یی میان کشورهای منطقه و جهان گسترش مزید پیدا میکند.
رئیس جمهور محمدوف افزود: خط آهن بین المللی آُسیا، برای آبادی منطقه و منافع میلیون ها انسان تاثیر بسزایی خواهد گذاشت و عرصه های سیاسی و تجاری منطقوی را تقویت می بخشد.
او علاوه کرد که احداث این خط آهن برای کشورهای منطقه زمینه های حمل و انتقال اموال تجارتی  شان را تا روسیه و اروپا مساعد می سازد. بردی محمدوف گفت که ما به چهارراه منطقه مبدل خواهیم شد و این مسیر دوستی میان کشورهای منطقه در جهت توسعه همکاری های بین المللی می باشد.
رئیس جمهور ترکمنستان خاطرنشان کرد که در آینده طرح های مهندسی را روی دست گرفته است که این طرح ها بالای دریای آمور احداث و به بهره برداری خواهد رسید.
بردی محمدوف علاوه کرد که یک ترمینال نفت در مسیر این خط در منطقه لباب افتتاح میشود که ظرفیت نگهداری 540 هزار تن نفت را همزمان دارد، در این ترمینال برای نگهداری نفت از تکنالوژی روز کار گرفته شده است. او افزود: این ترمینال امکانات را فراهم نموده است تا حمل و نقل مواد نفت به شکل اساس و با سهولت های لازم صورت گیرد.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور کشور نیز طی سخنانی، این روز را تاریخ ماندگار افغانستان، ترکمنستان، آسیا و جهان عنوان کرد و گفت، تاریخی بودن این روز در این است که قابل تغییر نمی باشد و تهداب توسعه دوامدار را تشکیل میدهد.
رئیس جمهور علاوه کرد که آسانترین مسیر برای حمل و نقل، راه بحری است اما موثرترین شیوۀ حمل و نقل برای کشورهای محاط به خشکه، خط آهن می باشد.
رئیس جمهور غنی، رهبری رئیس جمهور ترکمنستان را به خصوص در عرصۀ برگزاری کنفرانس های مهم عشق آباد که روی مسایل منطقوی و بین المللی بحث همه جانبه انجام گردیده، باعث تحول اساسی روی روابط منطقه دانست.
رئیس جمهور کشور، احداث هر کیلومتر خط آهن را قدمی در راستای رفاه و ترقی مردم دانست. او از همکاری های دوامدار ترکمنستان در عرصه های مختلف با افغانستان تشکر کرد و این کشور را همسایه نیک با افغانستان خواند.
رئیس جمهور غنی افزود: ترکمنستان در مدت‌زمان کم به چهارراه منطقه مبدل شده که برای همسایه گانش نیز زمینه میدهد تا با منطقه و جهان ارتباط بیشتر برقرار کنند.
رئیس جمهور کشور گفت که از طریق این خط آهن، افغانستان به چین، ایران و شماری از کشورهای منطقه و جهان وصل میگردد که هند و آسیای جنوبی در شاهراه آن قرار دارند.
رئیس جمهور اظهار امیداوری کرد که ولایات همجوار با کشور دوست ترکمنستان، همانند آقینه به نقطۀ اساسی انکشاف تجارتی مبدل شود. او افزود: ارتباط ما با ترکمنستان تنها در خط آهن خلاصه نمی شود، بلکه پروژه های بزرگ منطقوی مانند: تاپی، فایبرنوری و لین برق 500 ولت مصداق همکاری های دو جانبه می باشد.
رئیس جمهور محمداشرف غنی، از همه همکاران تخنیکی کشور ترکمنستان که در زمینۀ پیشرفت کار خط آهن تلاش های بی دریغانۀ انجام داده اند و نیز از همکاران جانب افغانستان قدردانی کرد.
این مراسم با ختم دعائیۀ خیر و پذیرایی ضیافت که به افتخار رئیس جمهورمحمد اشرف غنی و هیئت همراهش ترتیب گردیده بود، پایان یافت.
پس از ختم مراسم افتتاح بخش نخست خط آهن بین المللی آسیا "اتامراد-امام نظر(ترکمنستان) و آقینه( افغانستان)، روسای جمهور دو کشور، ظهر همین روز سوار بر قطار آهن از ترکمنستان وارد افغانستان شدند و در بندر آقینه طی مراسم باشکوه، خط آهن بین المللی آسیا "اتامراد-امام نظر(ترکمنستان) و آقینه( افغانستان) بخش افغانستان را رسماً افتتاح و به بهره برداری سپردند.
روسای جمهور دو کشور هنگام ورود شان به بندر آقینه، در حالیکه توسط شماری از وزرای کابینه افغانستان و ترکمنستان همرایی می گردیدند، از سوی اطفال با اجرای ترانه های میهنی، نان و نمک و اهدای دسته های گل استقبال گردیدند.
سپس رئیس جمهورغنی و رئیس جمهور محمدوف با قطع نوار، خط آهن بین المللی آسیا "اتامراد-امام نظر(ترکمنستان) و آقینه( افغانستان) بخش افغانستان را رسماً به بهره برداری سپردند و برای ترقی و گسترش هر چه بیشتر روابط میان دو کشور دعای خیر کردند.
روسای جمهور دو کشور در مراسم شانداری که در بندر آقینه ترتیب گردیده بود، در رابطه به مزایای راه آهن در گسترش و تعمیق مناسبات اقتصادی و تجارتی میان دو کشور و اتصال افغانستان از طریق آن به اروپا که جز راه لاجورد می باشد، صحبت کردند.
رئیس جمهورکشور ضمن خوش آمدید به رئیس جمهور ترکمنستان و هیئت همراهش گفت: امروز مهماندار شخصیتِی هستیم که با یک هدیۀ با ارزش و مهم وارد کشور ما گردیده است که این هدیه، دوستی پایدار، دوامدار و با اعتبار بین افغانستان و ترکمنستان است.
رئیس جمهور غنی افزود: رئیس جمهور ترکمنستان در دو سال گذشته تصامیمی را گرفته که میلیاردها سرمایه ترکمنستان را بالای یک افغانستان مرفه و باثبات هزینه کرده است که این نشاندهندۀ اعتبار بالای افغانستان می باشد.
رئیس جمهورکشور گفت، هدیۀ دیگر ترکمنستان برای افغانستان این است که ارتباط آقینه با شبکه خط آهن بین المللی آسیا تامین گردیده است و این یک قدم مهم برای اتصال افغانستان، ارتباطات ترکمنستان و افغانستان و یک گام بزرگ در راه ایجاد اقتصاد آسیا است.
وی گفت: به هر اندازه یی که این خط آهن و تاسیسات نفتی آن  مورد استفاده قرار گیرد، علوم و زندگی اقتصادی ما نیز با همدیگر مرتبط خواهد شد. محمد اشرف غنی به نمایندگی از دولت و مردم افغانستان از همکاری های ارزندۀ رئیس جمهور و ملت ترکمنستان در عرصه های مختلف تشکر کرد.
رئیس جمهور گفت که یکی از بزرگترین آرزوهای بانی استقلال کشور اعلیحضرت غازی امان الله خان در حال عملی شدن است. وی آرزو داشت که افغانستان از طریق خط آهن به نقطۀ وصل منطقه مبدل گردد.
وی اظها داشت: هدف ما این است که تمام افغانستان را در سه سال آینده به نقطه وصل شبکه خط آهن مبدل سازیم و قدم آینده در این زمینه، شیرخان بندر و مزارشریف خواهد بود.
رئیس جمهور گفت که سایر پروژه های بزرگ، افغانستان را به چهارراه منطقه مبدل می سازد و سیاست اقتصادی افغانستان و ترکمنستان این است که هر همسایه را شریک رفاه خود بداند. او تصریح کرد، با هیچ همسایه ضدیت نداریم، مگر اینکه منافع منطقوی و ملی ما زیرپا گردد، از این جهت، ما وصل می خواهیم نه فصل، هماهنگی می خواهیم نه جدایی و ما با هم ترقی می خواهیم نه افراطیت و مرگ.
بعداً قربان قلی بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان صحبت کرد و گفت، ما در مراسم باشکوه افتتاح خط آهن آقینه که وارد افغانستان می گردد، اشتراک کردیم و این راه آهن قسمت اول راه بین المللی آسیا می باشد، شبکه ترانسپورتی کشورهای ما را با هم وصل می کند و شرایط بیشتر برای گسترش همکاری های اقتصادی و تجارتی فراهم خواهد ساخت.
وی افزود: راه آهن که از ترکمنستان و افغانستان امتداد یافته، بدون شک اهمیت قاره ای دارد و همچنان اهمیت زیادی برای ایجاد شبکه حمل و نقل هماهنگ در تمام منطقه اروپا و آسیا را داراست.
قربانقلی بردی محمدوف گفت که این طرح در رشد سیاسی منطقه نیز اهمیت زیادی خواهد داشت که حل مسایل سیاسی افغانستان، تحکیم اقتصاد و تامین اجتماعی این کشور و وارد شدن آن به فضای صلح و رفاه یکی از موضوعات مهم اقدامات مذکور است.
رئیس جمهور ترکمنستان گفت، احداث راه آهن که یک بخش آن از خاک افغانستان عبور می کند، در ایجاد شرایط بهتر اقتصادی و تجارتی در سطح آسیای مرکزی و جنوبی نقش مهم خواهد داشت. وی افزود که از این طریق افغانستان ظرفیت هایی برای سهمگیر بیشتر در رشد منطقه و توسعه همکاری های اقتصادی و تجارتی، بدست خواهد آورد.
محمدوف علاوه کرد که ترکمنستان دوست دارد، افغانستان را به عنوان کشور دارای صلح، شکوفا، همکار و همسایه فعال تمام منطقه ببیند. او خاطر نشان کرد که توسعه اقتصادی افغانستان فرصت های جدید شغلی ایجاد خواهد کرد و در ارتقای سطح زندگی مردم تاثیرات مثبت خواهد گذاشت.
وی با اشاره بر اینکه از این پس نیز با مردم افغانستان طرح های اقتصادی و اجتماعی خواهند داشت، گفت: ساخت سرک ها، پایپ لاین های گاز، شفاخانه ها و مکاتب را به صورت مشترک ادامه خواهیم داد و با این کار صلح و ثبات تامین خواهد شد.
محمدوف گفت که یکی از طرح های بزرگ دیگر تمدید پایپ لاین گاز از ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند می باشد که موسوم به تاپی است و امور ساختمان آن آغاز شده و برای منطقه مهم می باشد.
رئیس جمهور ترکمنستان اضافه کرد که اجرای این طرح برای تامین گاز بسیاری ولایات افغانستان و اشتغال زایی کمک خواهد کرد و با ترانزیت آن درآمد زیادی به خزانه دولت افغانستان وارد خواهد داشت.
قربان قلی بردی محمدوف گفت که در چند سال گذشته حجم صادرات برق ترکمنستان به افغانستان چندین برابر افزایش داشته است و این ظرفیت ها را بیشتر خواهیم ساخت. وی افزود که اکنون تجار افغانستان صادرات محصولات مختلف بخصوص صادرات سنگ مرمر افغانستان را تحت بررسی دارد.
وی در اخیر سخنانش ابراز امیدواری کرد که انرژی حمل و نقل، ارتباطات، تجارت، صنایع و مسایل ساختمانی، بیشتر از پیش میان دو کشور افزایش یابد.
در این مراسم، مدال عالی دولتی غازی وزیرمحمد اکبر خان به پاس همکاری های ارزشمند قربان قلی بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان میان دو کشور، از سوی رئیس جمهور غنی به وی تفویض گردید.
در مقابل رئیس جمهوری ترکمنستان، ضمن تشکر از رئیس جمهورغنی و مردم افغانستان گفت: این مدال را به عنوان احترام به مردم ترکمنستان تلقی می کنم.
در پایان این مراسم روسای جمهور افغانستان و ترکمنستان از نمایشگاه صنایع دستی و تولیدات افغانستان بازدید بعمل آوردند و به ضیافتی که به افتخار رئیس جمهور ترکمنستان وهیئت همراهش تدارک گردیده بود، اشتراک کردند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا